Zweeds leren in Zweden

Zweeds leren in Zweden

 

Dat reizen naar veel verschillende landen een heerlijke bezigheid is, hoeven wij niemand te vertellen. Maar het allerleukste is reizen terwijl je de gehele cultuur van het land dat je bezoekt ook helemaal tot je te nemen. Dat gaat alleen als je de taal van het land ook goed spreekt. Daarom is de Reisblog een groot fan van talencursussen in het buitenland. Afgelopen zomer ging de Reisblog zowaar zelf op summer school naar Zweden.

Zweeds leren: makkelijk of moeilijk?

Het leren van Zweeds is voor Nederlandstaligen relatief gemakkelijk. De Scandinavische talenfamilies zijn van oorsprong afkomstig uit dezelfde taalgroep als het Nederlands, waardoor basale zaken zoals sommige aspecten van de grammatica, instinctief overeen komen. Ook komt er bij de Zweedse taal geen aanvullend alfabet aan bod, zoals bijvoorbeeld wel het geval is met de Russische taal.

Waar Zweeds leren in Zweden?

Zweeds kan je op veel plekken leren. Als je nog geen basis hebt in de taal, is het aan te raden in Nederland te beginnen met Zweeds. Zo kan je op de meeste Volksuniversiteiten in het land avondcursussen volgen. Op deze manier leg je langzaam, zonder al te veel moeite, een lichte basis in het Zweeds. Alvorens je afreist naar Zweden, kan je je dan in ieder geval al een beetje redden. Het is bovendien extra waardevol als je al wat basisconcepten hebt geleerd, zoals persoonlijke voornaamwoorden, cijfers en zinsopbouw. Op die manier zul je het meeste kunnen halen uit je tijd in Zweden.

Een van de meest bekende zomercursussen in Zweden is de UISS, Uppsala International Summer Session. Deze cursus wordt iedere zomer in Uppsala georganiseerd, een bekende studentenstad ongeveer 40 minuten ten noorden van Stockholm. Zowel studenten als volwassenen van over de hele wereld komen hier voor 1, 2 of zelfs 3 maanden samen om Zweeds te leren.

Naast mogelijkheden tijdens de vakanties, kan je ook gratis cursussen volgen aan Zweedse universiteiten als je beschikt over een studentennummer. Dit kan je gratis verkrijgen door je in te schrijven bij de universiteit. Deze cursussen duren wel hele semester (ten minste een half jaar), dus heb je wel genoeg tijd nodig. Als je een Zweeds persoonsnummer hebt (meestal het geval als je in Zweden woont), kan je bovendien ook gratis cursussen volgen voor immigranten.

 

Leave a Reply

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.