Zwarte Zaterdag 31 juli 2010: Hoe vermijd je die?

Zwarte Zaterdag 31 juli 2010: Hoe vermijd je die?

Ieder jaar is het bij het aanbreken van de zomervakantie een drukte van jewelste op de Europese wegen. Gezinnen zitten in hun stationwagens - wel of niet mét camper - volgestouwd op weg naar hun vakantiebestemming: Zuid-Frankrijk of een pittoresk dorp in la bella Italia. Met de auto op vakantie blijft toch de populairste methode om op zomervakantie te gaan, vooral als je nog schoolgaande kinderen hebt die je meeneemt op vakantie.

En ook dit weekend zullen veel Nederlandse gezinnen en andersoortige vakantiegangers er aan moeten geloven: het wordt weer een topdrukte van jewelste. Deze zaterdag is namelijk ook de zogenaamde zwarte zaterdag - dat is jaarlijks de allerdrukste dag op de weg. De oorzaak voor de zwarte zaterdag ligt bij het overlappen van de Nederlandse én de Franse schoolvakantie waardoor niet alleen de halve Benelux, maar ook een groot aandeel aan Franse vakantiegangers in de auto zit.

File en France

Vooral Frankrijk is ieder jaar opnieuw de dupe als het om de drukte op de weg gaat. Logisch, want veel Nederlanders trekken bij het aanbreken van de vakantie naar het zuiden van Europa en kunnen daardoor letterlijk én figuurlijk niet om Frankrijk. (Het zou kúnnen natuurlijk, kost alleen behoorlijk wat tijd en benzine.) Hetzelfde geldt voor veel andere Europese vakantiegangers en de Franse bevolking zelf wil natuurlijk ook wel graag op pad tijdens de schoolvakantie. Vandaar de jaarlijks wederkerende topdrukte op en rondom de Franse autowegen.  Met betrekking tot dit jaar, zegt ook de ANWB dat vrijwel alle belangrijke routes van en naar het zuiden vast zullen lopen in het aanstaande weekend.

Ook Duitsland gaat dit weekend massaal op vakantie, kijk daarom ook uit in en rondom Frankfurt, Nürnberg, München tot aan het Oostenrijkse Salzburg.

Vermijd vanwegen opstoppingen:

 • De A6 rondom Lyon
 • De A7 (Rhone vallei tot aan Orange)
 • De A9 (zuidelijk, tot aan Spanje)
 • De A10 (Parijs-Orléans)

Tips:

 • Rijd niet op zaterdag 31 juli a.s. als het even kan. Las liever een dagje extra pauze in dan een hele dag vast te zitten in de file.
 • Probeer tunnels (zoals de Sint Gotthardtunnel in Zwitersland) als het even kan te vermijden. Liever een stukje om, dan uren vast in de tunnel.
 • Neem voor jonge passagiers genoeg vermaak mee - van spelletjes, liedjes, boeken tot aan high-tech dvd’spelers voor in de auto. Tegenwoordig hebben ze álles.
 • Pauzeer regelmatig om even te benen te strekken, een frisse neus te halen en wat te eten in de frisse lucht.
 • Rijd niet teveel aan een stuk - het is vakantie en het is níet erg als je er langer over doet of een dagje later aankomt. Relax, relax.
 • En nog beter natuurlijk: kies voor een ander vervoermiddel, of vermijd de extreme drukte dit weekend. Of blijf lekker in Nederland!

Foto: Flickr

This article has 1 comment

 1. Gaaf man al die schapen op de weg :D

Leave a Reply

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.