Vervelen in de zomervakantie: hoe vermaak je de kinderen

Vervelen in de zomervakantie: hoe vermaak je de kinderen

 

Ieder jaar zijn we aanvankelijk dolblij als de grote zomervakantie aanbreekt. Eindelijk even niks aan je hoofd en lekker weg in eigen land, naar een ander land, of gewoon relaxen in je eigen achtertuin. Maar voor de ouders van kinderen is de zomervakantie meer dan alleen ontspanning en vermaak. Opeens zijn namelijk de kinderen iedere dag, vierentwintig uur lang, aanwezig. En dat is niet niks - ze zullen constant ‘leuke dingen’ te doen willen hebben en gaan al snel vervelend zijn als ze zich gaan vervelen. Daarom komt de Reisblog met een paar slimme, simpele tips om de kids ook tijdens de zomervakantie op een gemakkelijke manier blij te maken en bezig te houden.

  • Sport en spel

Als je nog vrij jonge (pre-puberale) kinderen hebt, is het slim ervoor te zorgen dat ze hun bergen aan energie op een bepaalde manier kwijt kunnen. Met wat fysieke beweging zorg je voor een gezonde én fijne afleiding, omdat ze na een lange wandeling of een dag zwemmen een stuk kalmer en welwillender op de bank zullen kruipen. Ga dus een dagje of middagje samen met de kinderen (en eventuele vriendjes of vriendinnetjes) er op uit in de het lokale bos, heideveld of zandgebied. Als het lekker weer is kan je natuurlijk net zo goed voor een zwembad of natuurmeer kiezen waar ze gemakkelijk rond kunnen rennen en spelen zonder al te veel zorgen. Iedere regio heeft wel zijn eigen mogelijkheid voor een frisse wandeling of nog verfrissendere duik - of je nu een natuurgebied bewandelt of juist naar een modern zwembadcomplex gaat: er is voor iedereen wel wat passends te vinden.

  • Dagje uit

Natuurlijk is het het leukst en gemakkelijkst om voor een goedkoop dagje weg te gaan met de kids, maar tijdens de vakantie kan er misschien wel een dagje attractiepark vanaf. All-time favourite de Efteling doet het natuurlijk altijd goed, maar als je het iets rustiger aan wilt doen (en kinderen van misschien íets te jonge leeftijd hebt om een wilder park te beargumenteren) is een dagje in de dierentuin ook een heel goed idee. De meeste dierentuinen beschikken ook over speeltuinen waar lekker gespeeld kan worden en zijn slim aangepast aan de interesses en wensen van kinderen. En natuurlijk is en blijft het als volwassene ook altijd heel erg leuk om door een dierentuin te struinen.

De leukste dierentuinen van Nederland e.o bevinden zich in Rotterdam (Blijdorp), Rhenen (Dierenpark) en Antwerpen (Zoo).

  • Wat als het regent?

Het grootste drama in het midden van een zomervakantie is natuurlijk als opeens de regen als een wervelwind naar beneden plenst. Je kan niet gemakkelijk buiten leuke dingen ondernemen en de kinderen krabben bijna van verveling het behang van de muren af. En voordat je ze de hele dag voor de televisie zet zijn er paar ouderwetse tips voor te ondernemen activiteiten als je binnen moet blijven.

Koekjes/ cakejes/ poffertjes bakken

Probeer het aangename met het praktische te combineren en ga aan het kokkerellen in de keuken. Je hebt vermaak, voeding, én vaardigheden in een. Je kan denken aan het maken van koekjes, kleine cakejes of mini poffertjes of pannekoekjes gaan bakken. Hiermee houdt je de meest kritische kinderen wel een tijdje mee zoet én ze kunnen meteen na het bakken hun eigen creaties uitproberen! Dat scheelt weer een tussendoortje of lunch.

Spelletjes doen

Een ouderwets, oud-Hollands maar daardoor niet minder leuk idee! Ik breng nog steeds graag een regenachtige middag of avond door met spelletjes doen aan de grote tafel bij mijn ouders thuis. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor bordspellen je in huis hebt - maar ook hiermee (en iets om te snoepen) kan je de kinderen uren zoet houden. Heb je geen spelletjes? Improviseer met een eigen gemaakt memory of bordspel! Het samenknutselen van het spelletje zelf zorgt ook voor bezige bijtjes!

Foto: Flickr

Leave a Reply

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.