Stedentrip: Barcelona

Stedentrip: Barcelona

Een tijdje geleden kroop de Reisblog weer eens in het vliegtuig om een van de leukste (en vooral meest geliefde) steden van Spanje te bezoeken. Barcelona is een heerlijke stad die naast een levendige cultuur, een reusachtig potentieel aan shoppen, vele musea en natuur, ook over een heus strand beschikt. Een perfecte bestemming als je zin hebt in een stedentrip inclusief zon zee en strand!

Barcelona kan je het beste buiten het hoogseizoen bezoeken. Vooral in het voorjaar of het najaar is het goed vertoeven in de Catalaanse hotspot. De inwoners van Barcelona vluchten namelijk allemaal de stad uit in de hoogzomer. Het wordt er te warm, de lucht te klam en vooral komen er teveel toeristen op de stad af. Als je met een lekkere zonnetje en mooie temperaturen van de stad wilt genieten, kan je er het beste voor kiezen vanaf april tot en met mei, of vanaf september de Costa del Barcelona aan te doen.

Wat te doen in Barcelona?

In Barcelona is er zoveel leuks te doen en te zien (ook als je niet als een klassieke toerist de stad tegemoet gaat), dat je het liefst langer dan een weekend hier naartoe reist. Een midweek of een extra lang weekend is wel het minimum van de tijd die je moet uittrekken om de Spaans-Catalaanse genotsmomenten volwaardig te kunnen omarmen. Het allerbelangrijkste in Barcelona is eten. Eten, eten en nog eens eten. Restaurants zijn heerlijk goedkoop in deze mondaine strandstad, dus moet je het er zeker van nemen. Ook is het heerlijk een aantal dagen te eten zoals de Spanjaarden dat doen. Een klein, relatief laat ontbijtje, een uitgebreide (drie gangen) lunch tussen te middag en laat in de avond een lekker gerecht, vaak tapas style. Vooral het lunchen is heel belangrijk en moet je zéker gaan ervaren. Alle restaurants in de stad bieden speciale lunch menus aan - voor tien tot vijftien euro heb je een heel drie gangen geheel food fashion pleasure. Barcelona verrast echt met verrukkelijke culinaire creaties die verder gaan dan de Spaanse keuken.

Naast het lunchen is ook het tussendoor knabbelen heel belangrijk. Tapas komen overal terug en zijn in de zomer fantastisch in het gezelschap van een clara - een biertje met limoensiroop, heerlijk verfrissend en luchtig alcoholisch. Zeevruchten, vis, aardappeltjes, de bekende Spaanse tortilla, bruschetta - je kan hier je maag niet groot genoeg inzetten om al het lekkers aan te kunnen. Ga zeker niet naar Barcelona als je níet heel veel en heel lekker wilt eten. Dit is niet een stad waar je gaat, wilt of zou moeten afvallen.

Bezienswaardigheden in Barcelona

Als je nog nooit in Barcelona bent geweest, ga je waarschijnlijk het Parc Guell (gelegen buiten de stad) en de Sagrada Familia (kerk, temidden van het centrum) bezoeken. Het Parc Guell is zeker aan te bevelen, maar je zult over de toeristen struikelen. In een mooie, natuurlijke en bosrijke omgeving kan je het kunstwerken van Gaudi in al zijn pracht ontdekken. Eigenlijk gewoon een lekker park, maar dan met mooie kunst. De Sagrada Familia is nog steeds niet afgerenoveerd - als decennia wordt er aan dit bouwwerk gewerkt. Daarom kan je dit best overslaan en een van de bergen gelegen om Barcelona bezoeken. Montjuic, een klein bergje, kan je met een korte trip met een karretje (geen spannende uitzichten, het is vooral ondergronds) bezoeken om daar het grote stadion van de stad, mooie uitzichten en verschillende fascinerende gebouwen te bekijken.

Ook is Barcelona voorzien van veel verschillende parken die gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Dit is zeker een aanrader om rustig, sfeervol en iets minder toeristisch de stad te ontdekken. Sowieso is het vervoer heel goedkoop - je kunt voor meerdere mensen een 10 rittenkaart kopen en die samen delen om alle gewenste hot spots te bereiken. Voor minder dan tien euro (!) heb je zo’n kaart. Op mobiliteit hoef je dus zeker niet te besparen.

Het strand is ook zeker een essentieele trekpleister. Mooi zand, een lange levendige boulevard en voorzien van de geliefde palmbomen - ook als de zon niet schijnt hoort een wandeling aan het strand ongetwijfeld bij een bezoek aan Barcelona. Luxe en niet goedkope strandrestaurants met eigen fonteinen, tuinen en ongelofelijke design schoonheid liggen klaar voor hongerige of dorstige strandwandelaars.

En nog veel meer tips voor Barcelona:

  • Even weg uit de stad? Binnen een uur ben je in het luxe strandwalhalla Sitges. Hier kan je zeer atmosferisch flaneren aan het strand en de upperclass uitstraling van dit stadje opsnuiven. Ook hier kan je heerlijk eten, met uitzicht over het strand. Geliefde weekendbestemming voor de stedelingen.
  • Shoppen! Aan de Ramblas (dé reusachtige en centrale winkelstraat) kan je je zonder zorgen laten meevoeren op de verleidelijke ritmes van het winkelen. Alle grote bekende merken, maar ook kleinere en obsure Spaanse en Italiaanse merken zijn hier vertegenwoordigd. Vergeet niet af en toe een smal zijstraatje in te glippen voor onconventionele winkellocaties.

This article has 1 comment

  1. Ik vond Barcelona in de winter een grote aanrader: begin februari was het ongeveer 14 graden (fijne afwisseling van ons winterweer!), en het was overal lekker rustig.

Leave a Reply

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.