Op vakantie: waar naartoe dit jaar?

Op vakantie: waar naartoe dit jaar?

Ieder jaar staan we weer te trappelen van ongeduld. De grootste groep tijdens de schoolvakanties, en andere mensen juist buiten het hoogseizoen om. Of we nu weken vantevoren plannen, grote koffers volstoppen met een grote collectie aan benodigdheden of spontaan met een rugzakje de auto in springen - we zijn allemaal wel in een bepaalde mate grote fans van het fenomeen ‘vakantie’. De van Dale definieert de vakantie als de “jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkenden” ofwel als een “reis en verblijf elders voor zijn plezier”.

De Schoolvakantie

De grootste (en breed uitgemeten) groep van vakantiegangers zijn de gezinnen met kinderen die genoodzaakt zijn binnen de schoolvakanties op vakantie te gaan. Een veelgeziene vorm van vakantie is de bekende Hollandse camper die in de maanden juli of augustus achter aan de stationwagon wordt gehangen en waarmee men vervolgens afreist naar Zuid-Frankrijk voor twee tot drie weken. Natuurlijk is dat een beperkt en verouderd stereotype van de vakantie. Tegenwoordig gaan en kunnen we op veel verschillende manieren op reis - of dat nu per se voor vakantiedoeleinden is of niet.


Op vakantie gaan: genot of leed

De activiteit van het ‘op vakantie gaan’ is een groots geliefde hobby onder Nederlanders. We werken ons ieder jaar uit de naad om één, of twee (of zelfs nóg meer) keer op vakantie te kunnen gaan. En dan pakken we de auto, de fiets, de bus of het vliegtuig en gaan we op reis naar exotische, verrassende of interessante oorden.
Sommige mensen kiezen voor de typische relax-vakanties, die vaak onder dezelfde noemer als zonvakanties (ofwel strandvakanties) vallen. Vaak gaan dat soort vakanties in combinaties met zogenaamde all-inclusive formules, wat betekent dat je voor een vaste prijs net zoveel mag eten en drinken als je maar wilt. Maar andere soorten van vakanties zijn culturele reizen of stedentrips, waarin het land of de stad van bestemming meer centraal staat.

De verschillende types vakanties: singlereizen tot seniorenreizen

Tegenwoordig bestaat er een grote variatie op het vlak van vakanties, voor iedere mogelijke sub-subgroep en voor ieder type mens bestaat er wel een soort van vakantie. Zo hoeven singles niet meer alleen op vakantie en zijn daar gewoon speciale singlereizen voor. 50 plussers kunnen ook op vakantie met speciale 50 plus reizen - geen saaie seniorenreizen, maar gewone vakantiereizen die toegespitst zijn op de behoeftes en wensen van mensen van boven de vijftig. Deze soorten van reizen zijn als groepsreizen georganiseerd omdat veel mensen graag nieuwe mensen leren kennen en het bovenal best saai kan zijn om in je eentje op vakantie te moeten.

Hoe ga je op vakantie: boek je een vliegticket of rijd je met de auto?

Je kan natuurlijk naar verschillende landen en steden op vakantie en logischerwijze kan je ook met verschillende vervoersmiddelen op je gewenste bestemming aankomen. Afhankelijk van de afstand tussen je woonplaats en je bestemming, kies je voor de fiets, de auto, de bus, de trein, de boot of het vliegtuig. Een van de meest populaire en gemakkelijke transportmethodes van deze tijd is toch wel het vliegtuig. Zonder je nog druk te hoeven maken om de benzine of de bandenspanning, stap je al vol ontspannen en met een vakantiegevoel het vliegtuig op Schiphol in.

Hoe lang ga je op vakantie: een lange zomervakantie of ook nog op wintersport?

Meestal heb je de pech dat er maar een bepaald aantal vakantiedagen per jaar tot je beschikking staat. Vandaar moeten er ook vaak moeilijke keuzes gemaakt worden als het op vakantietijden en lengtes gaat. Wordt het een lange, grote zomervakantie of toch liever meer kleine tripjes over het hele jaar verspreid? Beide varianten hebben natuurlijk zo de voor- en nadelen. Zo genieten veel vakantiegangers liever van meerdere kortere reizen om zo vaker het gevoel van ‘op vakantie gaan’ te kunnen genieten. Maar een maand lang er compleet tussenuit, daar valt natuurlijk ook voor te pleiten.

Met wie ga je op vakantie: gezinsvakantie, familiereis of alleen backpacken?

De keuze van je reisgezelschap beïnvloedt ook in hoge mate wat voor soort vakantie je tegemoet gaat. Of je nu samen met je partner, je gezin, vrienden, familie - of gewoon helemaal alleen op vakantie gaat: alle vormen van gezelschap maken je reis natuurlijk interessanter en anders. Als je bijvoorbeeld gaat backpacken zal comfort en luxe op een lager pitje staan dan wanneer je met je geliefde op huwelijksreis gaat. Hetzelfde geldt voor de echte gezinsvakanties, waartijdens het vermaak en de veiligheid van de kinderen centraal staat.

Wanneer ga je op vakantie: hoogseizoen of in een weekend tussendoor?

Voor ouders met kinderen, of beroepsgroepen die gebonden zijn aan de vakanties binnen het hoogseizoen bestaat het vakantieplezier ook uit de typische vakantiedrukte die samenhangt met het hoogseizoen. Hotels, resorts, huisjes en campings zitten vol en de recreatieteams draaien op volle toeren - als de bars, discotheken en stranden. Voor sommige mensen is deze bedrijvingheid een essentieel onderdeel van het hele vakantiegevoel, terwijl andere mensen liever de rust van het laagseizoen opzoeken.

This article has 1 comment

  1. Boeiend artikel!

Leave a Reply

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.