Kerstmarkten in Duitsland

Kerstmarkten in Duitsland

Het is misschien nog een beetje vroeg om al aan de kerstperiode te denken, maar sommige liefhebbers kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen. Die luisteren stiekem al naar Wham en Mariah Carey en kunnen niet wachten tot ze een denneboom het huis in kunnen halen. En voor iedereen die een beetje dol is op kerstmis, hoort daar ook de welbekende kerstmarkt bij. In onze buurlanden oververtegenwoordig in menig stad en dorp, maar in Nederland niet zo vaak (en uitbundig) gezien. Vooral Duitsland is trots op zijn vele kerstmarkten (daar Weihnachtsmärkte genoemd) en daarom is een tripje naar een kerstmarkt over de grens geen gek idee. Vooral nu, als je er nog lekker vroeg bij bent, kan je voordelige reisjes naar de beste kerststeden boeken!

Hamburg, Hannover, Berlijn of toch maar Keulen?

Alhoewel de grootste stad van Duitsland, Berlijn, behoorlijk ver weg is vanuit Nederland, is het zeker een waardige bestemming voor een kerstmarkten trip. De Duitse hoofdstad beschikt ieder jaar over meer dan tien verschillende kerstmarkten, waarvan het grootste aantal in het stadscentrum en op aangename loopafstand van elkaar is. Hier sneeuwt het ook bijna gegarandeerd in de winter en heb je de hete Glühwein echt als opwarmer nodig.

Maar er zijn meerdere mogelijkheden als je een kerstmarkt wilt bezoeken in Duitsland. Vooral Keulen, omdat het zo ‘lekker dichtbij is’, is een favoriet onder de Nederlandse kerstmarkten fans. Binnen twee uur sta je al midden in het centrum van Köln en kan je naar hartelust snuffelen, snoepen en drinken van de meest smakelijke kerstlekkernijen. Behalve de bekende Glühwein (met of zonder een extra shot sterke drank), kan je ook de lekkere Mutzenmandeln (een soort kleine stukjes oliebol), geroosterde en gesuikerde amandelen, verse crèpes, huisgemaakte Flammkuchen (dunne, typisch Duitse pizza-achtige deeggerechtjes) en natuurlijk de alom bekende Bratwurst uitproberen. Maar ook Hannover en Hamburg zijn twee van mijn lievelingssteden als het gaat om mooie en grote kerstmarkten. Hannover is ook binnen een paar uur vanuit Nederland direct met de ICE te bereizen en Hamburg is vanaf Berlijn slecht 1,5 uur aan comfortabel treinreisgenot.

Kerstshoppen in kerstsfeer

Een kerstmarkt is een uitgelezen locatie om in één keer van al je kerstcadeaushopping af te zijn - de verschillende kraampjes en winkeltjes bieden potentiele presenten in overvloed. Je kan natuurlijk alle mogelijke vormen aan kerstversieringen, decoraties of andere spulletjes kopen - maar ook lokale lekkernijen zijn een graag gezien geschenk op de kerstmarkt. En afhankelijk van waar je precies een markt bezoekt, is er natuurlijk meer dan genoeg voor zowel jezelf als vrienden en familie.

Reizen naar een kerstmarkt?

  • De gemakkelijkste manier op naar een Duitse kerstmarkt af te reizen is toch echt met de trein. De NS komt in november en december altijd met een voordelige kortingsactie om Duitse steden te bezoeken voor kleine retourprijzen. Met de trein reis je direct vanaf een (groter) Nederlands station en kom je bijna altijd direct in het stadscentrum (en dus de markt zelf) terecht.
  • De goedkoopste, maar minst comfortabele manier is met een busreis. Verschillende reisorganisaties organiseren tijdens het kerstseizoen grote busreizen naar Duitse steden als kerstmarkttrip. Het nadeel is dat je vaak in een overvolle bus met veelal 65+ers zit.

Leave a Reply

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.