Eerste klas of business class op reis

Eerste klas of business class op reis

De meeste Nederlanders zullen zo goedkoop mogelijk op reis willen. Zo zijn we nu eenmaal opgevoed - je kiest de voordeligste mogelijkheid. Al helemaal als het om reizen gaan, zien veel mensen het als een pure functionaliteit waar ze geen extra geld aan willen verspillen. Pas op de plaats van bestemming aangekomen laten we ons een beetje gaan op het gebied van door meer geld te betalen.

Vliegtickets en vervoer an sich is in de laatste jaren qua prijs gedaald. Voor een paar tientjes kan je naar een droombestemming vliegen en je kan spotgoedkoop naar de andere kant van de wereld. De consument is een koopjesjager geworden - op alle mogelijke manieren. Een ticket willen we voor zo min mogelijk geld. Maar, een andere kant van reizen is dat je ook juist voor comfort kan kiezen in plaats van de service zonder luxe en rust. Zo ging ik eens een keer op reis in de eerste klasse van de trein…

Eerste klas met de trein?
Maar laat ik beginnen met een praktijkvoorbeeld. Altijd als ik vanuit Berlijn naar Nederland reis, ga ik met de trein. Ik beschik namelijk niet over een creditcard en kan daardoor geen vliegtickets boeken - plus, mijn ouders wonen vrij ver van Schiphol vandaan, maar vlakbij station Amersfoort. Ook vind ik het veel aangenamer met de trein te reizen (wat voor mij vrijwel van deur tot deur passend vervoer is) dan wanneer ik  naar het vliegveld te moeten reizen en daar zit te wachten. Vroeger koos ik altijd voor de goedkoopste 2de klasse optie in de trein. Maar omdat het traject Berlijn Hbf- Amersfoort CS vrijwel 6,5 uur duurt, reserveerde ik dan altijd een plekje aan een tafeltje, alwaar de enige stopcontacten in de 2de klasse te vinden zijn. Ik neem namelijk altijd mijn laptop mee om me de ruime zes uur durende rit mee te vermaken.
Meerdere keren is het mij overkomen dat een Oostblok familie met luidruchtige kleine kinderen al vanaf Warschau in deze trein zat, aan dat tafeltje, met als einddoel Schiphol. Er was dan nog wel mijn ene plekje vrij, maar ik zat niet te wachten op een hele rit tussen een etende en kabaal makende familie. De enige mogelijkheid die ik had, was direct achter het tafeltje mijn laptop op het stopcontact aan te sluiten en maar te proberen me niets aan te trekken van de - helaas vaak ultiem vervelende - kinderen in de trein.
De laatste keer dat ik weer naar Nederland reisde, was ik vrij laat met boeken. Daardoor was een 1ste klas retour maar 20 euro duurder dan een 2de klas variant. Ik koos dus voor de 1ste klas en had voor de eerste keer geen stress over plaatsreserveringen, jengelende kinderen of andersoortige overlast. Ik had een ruime coupé die ik af en toe deelde met andere passagiers, met een stopcontact en meer dan genoeg ruimte.

Voor meer comfort en ontspanning: business class of eerste klas

Sindsdien ben ik een groot en enthousiast aanhanger van de filosofie dat ik in sommige gevallen liever iets meer geld betaal, maar dan daan wel véél meer comfort en vooral meer rust voor terug krijg. Tijdens mijn treintrips werd het namelijk behoorlijk stressvol, met grote groepen jongerenreizen die op Berlin Hauptbahnhof stonden te dringen om een plekje in de trein, en ik stond daar te vrezen dat ik temidden van een chaos aan hormonale pubers mijn gehele reis zou moeten doorbrengen. Maar met een kaartje voor de eerste klas, heb je deze stress gewoonweg niet en kan je ontspannen op de trein staan wachten en heb je tijdens de reis ook simpelweg rust.

Hetzelfde idee kan je natuurlijk op vliegtickets toepassen - zodra je iets langer vliegt dan 1 tot 2 uur is het raadzaam voor een extra centje wat meer comfort, rust en ruimte in het vliegtuig aan te schaffen. Ik kan je garanderen dat als je een keer zonder stress gereisd hebt, je niet meer terug wilt naar de budget, budget vorm van reizen.

Waar kies je voor? Luxe of goedkoop?

Leave a Reply

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.