De na de vakantie dip: herfstdepressie?

De na de vakantie dip: herfstdepressie?

Na een warme, zonnige en ontspannen zomervakantie valt het de meeste mensen behoorlijk zwaar weer in het ritme van de dagelijkse regelmaat te vervallen. De kinderen moeten weer naar school, zelf moet je weer aan het werk of naar de studie. Opeens weer om half acht de wekker kapot willen gooien en weer in het gelid je verantwoordelijkheden nakomen. En daar komt nog bij dat het weer al meteen een hevige ommeslag heeft gemaakt. Geen lekkere zachte zomerzonnetjes meer die je snuit lekker opwarmen en het dagelijks leven opfleuren. Een gure herfstwind en heus heftige regenbuien hebben de droge zonnige dagen vervangen. Maar hoe overleef je de donkere dagen na de zomer?

Herfst is om te huilen

Sommige mensen hebben écht last van een dip zo na de vakantie. Natuurlijk moeten we allemaal weer even wennen, maar voor sommige mensen is de aantrede van de herfst en de vooruitblik op de komende winter een heuse stressfactor. Een paar dingen die kunnen helpen als je niet van de donkerdere dagen houdt is bijvoorbeeld het af en toe gebruik maken van een zonnebank. Het is een veelgebruikte manier van therapie om depressie te bestrijden. Door de hevige dosis licht (en de daarmee samenhangende vitaminen) zorgen ervoor dat je je een stuk lekkerder in je vel voelt. Kijk natuurlijk wel uit bij het zonnebanken - je kan als alternatief ook een vorm van lichttherapie (zonder de UV-straling) gebruiken.

Vooral als je last heb met het ‘s morgens vroeg opstaan, en dan voornamelijk als het buiten nog te donker is voor je bioritme om op gang te komen, kan het een aanrader zijn voor een wekker te kiezen die de zonsopgang nabootst, zodat je lichaam op een natuurlijke manier van de langzame opbouw van licht wakker wordt.

Haat je de kille wind en de koude temperaturen? Boek alvast een vakantie naar een lekkere zonnige bestemming voor in de winter. Dan heb je een doel om naar uit te kijken. Stel een lekkere tropische desktop in op je werk en tel verlangend de dagen af totdat je weer je hart kan ophalen in een lekker warm en zonnig land.

Omarm de winter

Maar je kan het ook over een hele andere boeg gooien en juist proberen te genieten van de minder hete weersomstandigheden. Als het namelijk koud is buiten, is het des te gezelliger en knusser binnen. Doe een haardvuur aan of koop een klein legioen aan kaarsjes. Bezoek de IKEA voor een extra hoogpolig kleed of haal een comfortabel knuffeldekentje. En in combinatie met een warme kop chocolademelk met rum en je lievelingsfilm in de dvd-speler kan je menig avond lekker doorbrengen, zónder te hunkeren naar de zinderende zon.

Foto: Flickr

This article has 1 comment

  1. Veel mensen hebben last van een winterdip. De meeste ga niks doen en blijven binnen hangen. Je hebt daarvoor al creatieve oplossingen voor opgedragen. IK laat me stuiten door het weer. Ik ga juist dingen doen. Het weer moet natuurlijk niet bar slecht zijn anders blijf ik ook binnen. :)

Leave a Reply

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.